Sedam razloga za ŽIVOT NA SELU!

Sedam razloga za ŽIVOT NA SELU!

4 марта, 2021 Off By coki

Život na selu nije lak. Tako bar tvrde oni koji tamo žive ili su selo napustili.

 

 

Ipak, postoji niz jedinstvenih stvari koje stanovnici grada nikada nisu iskusili. Seoske čari privlače sve brojnije ljubitelje etno – turizma, a srećnici koji imaju rođake na selu, mogu, makar na kratko, da uživaju u preimućstvima seoskog života.

 

Ne treba im budilnik

 

 

Petao u dvorištu kukurikanjem ih budi svako jutro pred zoru. Mnogi bi se složili da petlovi imaju ugrađeni alarm. Kukuriču na svaka dva minuta, u osam ciklusa.
Ako gostujete u selu, ne treba vam podešavanje mobilnog telefona i odlaganje alarma – domaći petao će vam dati priliku da dremnete još četvrt sata.

 

 

Znaju šta jedu

 

Seljaci ne brinu o tome da li je voće prskano, jer ga gaje sami ili ih gaji neko koga poznaju. Seosko domaćinstvo, obično ima svoju leju sa povrćem, a domaćini tačno znaju šta jedu.
Robna razmena je i te kako živa, pa se menjaju kruške za šljive, strukovi mladog luka za paradajz, orasi za teglu meda…

 

 

Znaju kad je komšijin rođendan

 

 

U gradu možete godinama stanovati u zgradi, a da ne znate ko živi u stanu pred vašeg, što je u selu nemoguće. Ljudi su upućeni jedni na druge, a komšija učestvuje, kako u svim radosnim, tako i tužnim porodičnim događajima. Komšije aktivno pomažu da se spremi svadbeni ručak i slava. Iako kod nas postoji poslovična priča o komšijskoj svađi oko plota, koja završi na sudu i može da traje decenijama, najveći deo srpskih seljaka zna koliko je komšija važan. Mobe su tradicionalno okupljanje i organizovana pomoć u fizičkim radovima na njivi. Ako je vaš kolega sa posla ili fakulteta, rođen na selu, on će vam spontano ponuditi da dođe i pomogne vam oko krečenja i farbanja stolarije, ili priskoči u pomoć oko spremanja važnog ručka.

 

Seoska idila

 

Bez jakog uličnog osvetljenja, neona i reklama, seoske noći su drugačije, a zvezde izgledaju sjajnije. Umesto saobraćajne buke, uspavaće vas zrikavci. Cepanje drva, miris pokošenog sena, sakupljanje suvaraka u šumi, vatra u ognjištu u hladnim noćima, samo su deo jedinstvenog doživljaja koje samo selo može da pruži.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2