Domaćice, gajite ovaj CVET!

Domaćice, gajite ovaj CVET!

4 марта, 2021 Off By coki

Japanska dunja je poreklom iz istočne Azije. Pripada porodici ruža, Rosaceae.

 

 

Dunja je listopadni trnoviti grm koji se uzgaja zbog prekrasnih jednostrukih ili dvostrukih cetova raznih boja: žarkocrvene, ružičaste, bele, narandžaste, koralno crvene i crvene. Cveta u rano proleće, pre listanja.
Sadnice ovog žbuna nisu skupe, a može da se gaji i u saksiji i oblikuje prema želji, pa su sve to razlozi zašto treba nabaviti ovu biljku. Japanska dunja se gaji zbog izdržljivosti na gradske uslove, hladnoću, ali i sušu.

 

 

 

Razmnožava se semenom i reznicama.
Rano ujutro, pre vrućina, oštrim nožem, sa zdravih i dobro razvijenih biljaka se uzimaju reznice veličine 7.5-15 cm. Reznice se uzimaju sa ovogodišnjih, zdravih i dobro razvijenih izboja koji nemaju tragova bolesti na sebi, i nisu oštećeni od insekata. Izboji prema vrhu biljke su najkvalitetniji. Rez pravite ispod najdonjeg lista. S donje polovine reznice uklonite sve listove, a ako je reznica bujna, deo gornjih listova prikratite na 1.

 

 

 

Kod uzimanja reznica rez mora biti ravan i čist, stoga je veoma važno da uzimate reznice oštrim i čistim alatom. Idealan je oštar nož. Kako bi reznice održale dobru vitalnost, potrebno ih je odmah nakon branja, a do sadnje, staviti u plastičnu vrećicu. Vrlo je važno da što je pre moguće stavite reznice u supstrat, kako se ne bi oštetile zbog vrućina.
Dobro se razvija na plodnim zemljištima (ilovača). Kalcijum u zemljištu doprinosi formiranju cvetova i plodova, pa se može saditi i na zemljištima bogatim krečom.

 

 

 

Cveta pre listanja, u martu ili aprilu belim, crvenim, ružičastim ili narandžastim cvetovima. Dešava se da rani prolećni mrazevi unište pupoljke i tako uzrokuju izostanak cvetanja. Takođe, može da se dogodi i da žbun godinama ne cveta iako u proleće lepo olista.
Sadnice ovog žbuna nisu skupe, a može da se gaji i u saksiji i oblikuje prema želji, pa su sve to razlozi zašto treba nabaviti ovu biljku.

 

 

 

Plodovi japanske dunje :

 

 

Plod sazreva kasno na jesen i sličan je nama poznatoj dunji ali dosta je sitniji (dunjica ima prečnik 10 do 15 cm. i
jestiva je) . Ima miris koji liči na mirise jabuke i klasične dunje. Pošto su plodovi japanske dunje ipak prilično opori, ne treba ih jesti kao sirove. Koriste se kao dodatak džemovima i kompotima zbog jačanja arome, ali i kod likera. Plod je bogat C vitaminom.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2