Naučno dokazano: ŽIVOT NA SELU čuva zdravlje i smanjuje rizik od preuranjene smrti!

Naučno dokazano: ŽIVOT NA SELU čuva zdravlje i smanjuje rizik od preuranjene smrti!

4 марта, 2021 Off By coki

Istraživači su revidirali preko 200 akademskih proučavanja i utvrdili da život na selu – gde su zelene, otvorene površine lako dostupne – može da smanji rizik od preuranjene smrti i određenih bolesti.

 

 

 

Nasuprot ovome, život u veoma zagađenim gradovima može da poveća taj rizik.
Prema ovoj analizi, ljudi koji žive u oblastima sa bujnim rastinjem i otvorenim prostorima manje su skloni depresiji od onih koji žive u gradovima. Činjenice takođe pokazuju da oni koji imaju slobodan pristup poljima i drveću imaju 16 posto nižu stopu smrtnosti od onih koji žive u urbanim džunglama.

 

 

 

Sve je više dokaza, i oni su veoma čvrsti, da ljudu koji žive u zajednicama mogu da napreduju samo kad imaju pristup prirodi. Svima nam je u životu potrebna priroda, ona nam daje slobodu i pomaže da živimo zdravije; pa ipak se zajednice u gradovima rutinski odvajaju od prirode u svom okruženju, a to guši njihovo blagostanje”, prokomentarisao je Robi Blejk iz organizacije Prijatelji zemlje Evrope, jedan od inicijatora ovog istraživanja.

 

 

 

 

Evo nekoliko konkretnih činjenica koje nalazimo u istraživanjima. Članak objavljen u časopisu Science pokazuje da se osobe koje su operisale bešiku, a koje su mogle da kroz prozor gledaju lišće i drveće, oporavljaju brže od onih koji mogu da vide samo zid. Takođe, osobe koje su mogle da gledaju kroz prozor imale su manje postoperativnih kmoplikacija i trebalo im je manje lekova protiv bolova.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2