Pijete li OVČIJE MLEKO? Možda niste znali – NAJKVALITETNIJE JE!

Pijete li OVČIJE MLEKO? Možda niste znali – NAJKVALITETNIJE JE!

4 марта, 2021 Off By coki

Zbog posebne važnosti za ishranu poslednjih godina ovčije mleko se preporučuje i od Svtske zdravstvene organizacije.

 

 

Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mleka, koje je iz neopravdanih razloga neznatno zastupljeno u jelovniku savremenog čovka. Za razliku od naše, stare civilizacije su znale da cene ovaj proizvod, za koji se vruje da je spasao čovčanstvo.

 

 

 

Postoje podaci da je korišćeno još pre osam hiljada godina, kao jedini izvor mlečnih belančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste. Posebno je zanimljivo da se u zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom, Australiji i Novom Zelendu, uopšte ne proizvodi mleko.

 

 

Stanovništvu stoje na raspolaganju jedino uvozni delikatesni sirevi, koje koriste u malim količinama. Izuzetak su siromašne afričke i azijske zemlje, gdje je ovčije mleko veoma traženo. Kao i na mediteranskom području, u kojem su i najveći svetski proizvođači ovčijih sireva. To su, pre svega, Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija. Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mleka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene.

 

 

Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u mleku nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.
Inače, sadrži dva puta veću količinu mlečne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mlečnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim.
Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrednost od svežeg mleka. Posebno sirevi, koji mogu da se koriste kao izvanredna dijetetska hrana tokom lečenja želudačnih bolesti, dijabetesa i drugih. Dijebetičarima se preporučuje i kiselo mleko, jogurt, napici s dodatkom voća.

 

Ovčije mjeko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina, jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale belančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2