Danas su BELE POKLADE: Ovo danas morate DA URADITE!

Danas su BELE POKLADE: Ovo danas morate DA URADITE!

27 фебруара, 2021 Off By coki

 

 

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, koji pravoslavni vernici uvek proslavljaju u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice .

 

Prva nedelja posta zove se Čista , dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila , smenjuju – Prečista , Krstopoklona , Sredoposna , Gluva , Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja .
Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju , praštanju i pravoj molitvi , a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs,  jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva .

 

Veliki ili Časni post , koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je , posle krštenja na reci Jordan , otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušnja koja mu je postavio sotona .

 

Vernici dane posta provode u molitvi , praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.
Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu Vaskrsa.

Стране: 1 2