Danas su MESNE POKLADE: Jednu stvar NE SMETE ZABORAVITI da uradite!

Danas su MESNE POKLADE: Jednu stvar NE SMETE ZABORAVITI da uradite!

27 фебруара, 2021 Off By coki

Danas su mesne poklade i jednu stvar ne smete zaboraviti da uradite!

 

 

Dakle, prosto je obavezno na ovaj dan jesti meso i to nikako ne bi trebalo da se zaboravi! Time se zapravo na dostojan način slavi ono što će uslediti – veliki Vaskršnji post. Verovatno ovo niste znali, ali današnja nedelja je u srpskoj narodnoj tradiciji veoma posebna i za nju se vezuje mnogo običaja i verovanja od kojih su se neka zadržala sve do današnjih dana.

 

 

 

Iako većina poklade vezuje za katoličke narode i njihove proslave, reč je zapravo o običaju koji je duboko ukorenjen i u našoj tradiciji. Kod Srba one se obeležavaju pred početak svakog velikog posta, pa su tako danas Mesne poklade – zadnji dan kada se jede meso pre Uskrsa!

 

 

Već sutradan, iako post još uvek nije zvanično počeo, ova namirnica se izbacuje iz upotrebe. Mlečni proizvodi se jedu još nedelju dana (to je tzv. Siropusna nedelja), a onda počinje Uskršnji post.

 

 

Koreni poklada su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Ipak, običaje je vremenom prihvatila hrišćanska crkva i prilagodila ih. Zato se danas, u mesopusnu nedelju, vernici sećaju Strašnog Suda, a u hramovima se čita Hristovo kazivanje o Poslednjem Sudu. Zapisi kažu da su se Mesne poklade slavile još u VI veku.

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju. Srpska pravoslavana crkva praznuje Mesne poklade, koje se održavaju u Mesopusnu nedelju. To je zadnji dan kada se jede meso, jer već sutra počinje takozvani – beli mrs.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

Стране: 1 2