Danas su BELE POKLADE: Ovo danas morate DA URADITE!

Danas su BELE POKLADE: Ovo danas morate DA URADITE!

27 фебруара, 2021 Off By coki

Poslednja nedelja pred Veliki post se zove “ bela nedelja“ , a poslednji dan ove nedelje su “ bele“ ili “ sirene “ poklade . One se obeležavaju danas, a od sutra počinje veliki Vaskršnji post .

 

Poklade su dan za praštanje i veselje . Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba , naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime .
Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica , od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri. Na Bele poklade je postojao običaj da se gata , naročito pomoću jaja .
Najzastupljeniji običaj je da se na današnji dan opraštaju svađe i uvrede . Sinovi i kćeri sa porodicama obilaze roditelje , nose im na dar flašu pića i razne poklone.
Zet obavezno obilazi tasta , taštu, kuma, starojka i traži oprost da može časno da započne post . Kada uđe u kuću , ljubi ruku tastu i govori :
“ Oprosti dedo “ , a tast mu odgovara : “ Neka ti je prosto sinko “ .
Bele poklade su praznik , i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju . Veselje traje do ponoći , a u ponoć nastupa post .
U Pčinji na današnji dan naprave velike gomile slame na sred sela , i zapale ih. Ta vatra se naziva krleštica.
Pa se po selima maskiraju i igraju igru koja se zove “ mačka“ .
U Podrinju se igraju “ lubačke“ i “ pauka “ , i to samo mlađi dečaci , obučeni kao junaci , okićeni oružjem.
U takovskim selima se maskiraju u pripremljene maske od papira , koje nakite zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune .
Obično po trojica obilaze kuće , igraju kolo , rvu se , govore izveštačeno i “ plaše “ malu decu , koja ciče od veselja kad ih ovi pojure .

Kad se pokladari umore , sakupe se svi na jedno mesto , gde se igre i takmičenja nastavljaju .

 

 

U Velikoj Plani, predveče pale vatre od šaše, i samo za taj dan izgrade neku vrstu vrteške na kojoj momci vrte devojke .
Nekada se ova nedelja u srpskim selima oko Smedereva obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani nekad darivali mesom , slaninom , kolačima , ali najčešće jajima.

 

Učesnici povorke bi najčešće predstavljali vesele svatove koji pevaju uz smeh i šalu . To bi po pravilu bili seoski mladići , a ređe i devojke .
Slični običaji postoje među Srbima u Popovom polju u Hercegovini i u Vojvodini. Tamo sela obilaze povorke “ mečkara “ , što su po licima nagaravljeni muškarci odeveni u stara i pocepana odela.

 

Inače, poklade su narodni praznik rasprostranjen u Evropi i Americi . Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća .

Poklade se obično smatraju za vreme neobuzdanog uživanja u hrani , piću i proslavama pod maskama , poznatim kao karneval .

 

VELIKI POST

 

Za pravoslavne vernike sutra počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post , koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom .

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

Стране: 1 2