Sutra je Đurđevdan, omiljena srpska slava: Ovu stvar morate večeras da uradite

Sutra je Đurđevdan, omiljena srpska slava: Ovu stvar morate večeras da uradite

5 маја, 2019 Off By ludarito

Običaja je mnogo, ali postoji samo jedan ispravan način da ovaj praznik proslavite…

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Đurđevdan, koji iako nije najveća, jeste omiljena srpska slava. Kako su početkom maja mnogi nehrišćanski narodi obeležavali svoje praznike, dan kada tražimo od Svetog velikomučenika Georgija da moli Boga za nas, prožet je brojnim običajima koji nisu hrišćanski, ali jesu deo naše tradicije i narodu su dragi.

Većina običaja odnosi se na zdravlje, plodnost i sklapanje brakova.

 

Uoči Đurđevdana pletu se venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike, i njime se kite kapije i ulazna vrata u kući. Venci iznad vrata ostaju tokom čitave godine, tačnije do sledećeg Đurđevdana. Kada se pletenje venaca završi, običaj je da se zaigra kolo po mesečini.

 

U nekim krajevima Srbije bi u noći uoči Đurđevdana sa ograde kuće u kojoj ima devojka za udaju nestajala kapija. Njen mladić bi po mraku sa prijateljima skinuo kapiju sa ograde i odneo je, da najavi njenoj porodici da će im ćerka uskoro biti isprošena. Devojke su, sa druge strane, bajanjem i cvećem pokušavale da privuku poglede i srce svoje simpatije………NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Стране: 1 2 3