DANAS JE ĐURĐEVDAN: I ovu JEDNU stvar nikako ne smete da uradite!

DANAS JE ĐURĐEVDAN: I ovu JEDNU stvar nikako ne smete da uradite!

5 маја, 2019 Off By ludarito

Na Đurđevdan treba poraniti i ne valja spavati preko dana! Ako to uradite rizikujete da vas glava boli preko cele godine…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Đorđa, a Đurđevdan je jedna od najčešćih slava, koje se svetkuju u Srbiji.

Legendi o svetom Đorđu prethodi priča o njegovom životu. Naime, Sveti Đorđe ili sveti Georgije, rođen je u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Kad mu je otac poginuo, s majkom se preselio u Palestinu, na njeno porodično imanje, gde je stekao visoko obrazovanje.

 

Stupivši u rimsku vojsku, isticao se hrabrošću, pa je munjevito napredovao od običnog vojnika do tribuna. Car Dioklecijan lično je Đorđu dao čin vojvode, kada mu je bilo samo dvadeset godina.

 

Međutim, upravo za vreme cara Dioklecijana, 303. godine, počeo je progon hrišćana, najveći do tada. Đorđe je doneo odluku koju je smatrao pravednom, podelio je sav lični imetak, kao i porodično imanje u Palestini siromašnima i oslobodio robove. Javno je govorio o strahotama progona hrišćana. Čuvši za to, car je naredio da se njegov savetnik Đorđe zatvori. Trebalo je da se odrekne vere…..…NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Стране: 1 2 3