DANAS JE ĐURĐEVDAN: I ovu JEDNU stvar nikako ne smete da uradite!

DANAS JE ĐURĐEVDAN: I ovu JEDNU stvar nikako ne smete da uradite!

5 маја, 2019 Off By ludarito

 

Sledilo je najstrašnije mučenje. Đorđe je položen na zemlju, u njegove noge zabili su klade, a na grudi stavili kamen. Međutim, on je ostao nepokolebljiv. Čak i kad je donet točak za mučenje pun eksera i noževa. Misleći da je mrtav, odvezali su ga s točka. Tek tada su rimski vojnici primetili da je i dalje živ. To ih je još više razgnevilo.

Zakopavali su ga u živi kreč, pojili smrtonosnim napicima, međutim, ništa nije vredelo. Naposletku su mu odrubili glavu, 6. maja 303. godine.

 

Kult svetog Đorđa začet je ubrzo posle njegove pogibije. Na mestu gde se nalazio njegov grob u Lidiji, za vreme vladavine cara Konstantina (306–337) podignut je hram posvećen njemu. U tu crkvu su prilikom osvećenja uz Nikomidije prenete mošti svetog Đorđa. Uspomena na taj dan praznuje se 16. novembra kao Đurđic.

 

Tokom 4. veka, kult svetog Đorđa proširio se iz Palestine na celo Istočno rimsko carstvo, a u 5. veku i na Zapadno. Papa Gelasijus I proglasio ga je 494. godine za sveca.

Mnogi narodi slave i poštuju kult svetog Đorđa, koji je, između ostalih, zaštitnik engleske države, ali i španske pokrajine Katalonije gde ga slave kao svetog Đordija……..NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Стране: 1 2 3