VEČERAS URADITE OVO PRE NEGO ŠTO ZASPITE: Noć na Veliki petak vam otkriva sudbinu!

VEČERAS URADITE OVO PRE NEGO ŠTO ZASPITE: Noć na Veliki petak vam otkriva sudbinu!

25 априла, 2019 Off By botanika

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje.

Veliki petak je najtužniji dan u verskom kalendaru, a naše bake pobrinule su se, nizom verovanja, da ovaj dan dodatno “zakomplikuju” nizom pravila i praznoverja.

Devojke na Veliki četvrtak uveče pod jastuk stave ogledalo, češalj, peškir i pre no što zaspe kažu: „Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda.“

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji. U manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku sveću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća.

 

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje. Veliki četvrtak je u Šajkašu bio je vezan za devojačka gatanja.

 

 

Verovalo se da koga te noći devojka od momaka sanja, za njega će se udati. Devojke su da bi saznale gde će se udati, u selu ili u nekom drugom mestu, u bašti sejale bosiljak uoči Velikog četvrtka i sutradan proveravale to mesto.

Veruje se da žene ovoga dana ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer “će im na rukama izaći plihovi”.

Ovoga dana vatra se u kući ne loži, niti se bilo šta kuva. Strogo je zabranjeno mesiti hleb. Jedina dozvoljena i preporučljiva radna aktivnost na Veliki petak, je po verovanju naroda, kalemljenje voća, jer sve što se toga dana nakalemi, prima se………NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

Стране: 1 2 3