Danas je ĐURĐIC! Izgovorite ove reči i dozovite ZDRAVLJE,  SREĆU i LjUBAV u vaš DOM!

Danas je ĐURĐIC! Izgovorite ove reči i dozovite ZDRAVLJE, SREĆU i LjUBAV u vaš DOM!

15 новембра, 2020 Off By botanika

Na pravoslavnim ikonama sveti Georgije predstavljen je kako sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol pagnske vjere, dok je na ikoni koja se iznosi na Đurđic predstavljen kako drži koplje u rukama.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se čak dva puta godišnje: 16. novembra, kao praznik prenosa moštiju svetitelja (Đurđic) i 6. maja, kada se obilježava dan njegove smrti (Đurđevdan). U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obilježen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovjedne praznike, iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Ovaj veliki praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

 

 Sveti GEORGIJE stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Izjavio je da se ne plaši da umre za svoju veru, propovedao je Novi zavet, a čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Tada su oboje osuđeni na smrt odsecanjem glave.

Za razliku od Đurđica, koji je porodična slava, Đurđevdan je proljećni praznik za koji su vezana brojna narodna vjerovanja i magijske radnje.

Đurđic je porodična slava, a za ovaj dan postoje brojna narodna verovanja i običaji. Svi koji su u nevolji treba da se na ovaj dan obrate molitvom Svetom Georgiju.Nastavak na sledecoj strani…

Стране: 1 2