Prepodobni Jevtimije Veliki: Evo šta danas nikako NE SMETE DA RADITE, inače vam ništa NEĆE IĆI OD RUKE!

Prepodobni Jevtimije Veliki: Evo šta danas nikako NE SMETE DA RADITE, inače vam ništa NEĆE IĆI OD RUKE!

1 фебруара, 2022 Off By coki

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog, velikog svetitelja iz 5. veka koga su još za života poštovali i nazivali „sinom svetlosti“.

 

 

Prepodobni Jevtimije Veliki rođen je u jermenskom gradu Melitini blizu reke Eufrata u porodici plemenitih i znamenitih roditelja.

 

 

Još kao dečak vreme je provodio u molitvi i tišini, a kao mladić se zamonašio i počeo da živi po strogim pravilima monaha ispunjavajući dane i noći molitvom i telesnim trudom. Nakon nekog vremena ovo Jevtimija su počeli da se okupljaju mnogi učenici, od kojih su neki kasnije i sami postali znameniti svetitelji – Kiriak Otšelnik, Sava Osvećeni, Teoktist i drugi.

 

 

Predanje kaže da je Jevtimije bio veliki čudotvorac – izgonio je demone, lečio teške bolesti, izvodio vodu u pustinjama, umnožavao hleb, proricao… Svoje pratioce je učio neophodnosti života ispunjenog trudom i radom, a zabeleženo je da je govorio: „Ako vi bez svoga truda jedete hleb, znači vi jedete tuđi trud“.

 

Još je govorio da nije dobro za monaha da prelazi s mesta na mesto, jer, veli: „Drvo koje se često presađuje, ne donosi ploda. Ko god želi da čini dobro, može ga činiti na onom mestu gde je“.

 

 

Zbog svoje mudrosti i pravednosti još za života se pročuo kao svati čovek i pored pećine u kojoj je živeo izgrađen je manastir koji je još i dugo posle njegove smrti bio prepun monaha.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2