Danas je ARANĐELOVDAN! Evo šta nikako NE TREBA DA URADITE!

Danas je ARANĐELOVDAN! Evo šta nikako NE TREBA DA URADITE!

18 новембра, 2021 Off By coki

Arhangel Mihailo je za Jevreje, čuvar Izraela i Sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, pobednikom Lucifera i Satane.

 

 

Zato ga u umetnosti predstavljaju sa oklopom i mačem u ruci. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. On je i zaštitnik loze Nemanjića. Spominje se i u Kuranu.Narodno verovanje kaže da on dolazi i uzima ljudske duše, kojima je kucnuo čas. Arhangel Mihailo navodno obilazi sve bolesnike i ako tom prilikom stane kod nogu – neće biti dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

 

 

U narodu se veruje i da na današnji dan Arhangel Mihailo  silazi na zemlju kao putnik ili prosjak, kako bi podsetio ljude da treba biti dobar prema svakome, kao i da svakome treba pomoći u nevolji.

 

 

Ovaj anđeo slavi se u jesen, po narodnom verovanju to je zato što, kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće.

 

Prema verovanju, na Aranđelovdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, prati prozore, niti veš.

 

 

Šta treba raditi na današnji dan?

Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.