KO POSTI DUŠU GOSTI: Pravoslavni vernici sutra obeležavaju početak Gospojinskog posta.

KO POSTI DUŠU GOSTI: Pravoslavni vernici sutra obeležavaju početak Gospojinskog posta.

12 августа, 2021 Off By coki

Prema rečima sveštenika, pred nama je post koji pravoslavni vernici najviše poste.

 

 

Vernici bi u naredne dve nedelje trebalo da se pridržavaju striktnih pravila ishrane, ali i da se trude da obuzdaju strasti. Gospojinski post je jedan od najstriktnijih jer se prve nedelje posti isključivo na vodi.

 

Konzumiranje masnih proizvoda i vina nije dozvoljeno ni vikendom. Međutim, uzdržavanje od mrsne hrane je samo pet odsto posta, a ostatak treba da bude činjenje dobrih dela i opraštanje bližnjima. Čovek treba da se uzdrži od greha i jednostavno da drugačije živi. Vernicima post treba bude vežba za ponašanje sa kojim treba da nastave i nakon pričesti.

 

Ne kaže se slučajno u našem narodu da ko posti dušu gosti. Vernici bi u toku posta trebalo da se suzdrže od veselja, a osim organizovanja svadbi greh je proslavljati i rođendan. Bog služi da nas opominje i da nas privuče istinskom životu, da budemo ljudi. Čovek koji nauči da disciplinuje sebe u toku posta doživljava sebe pobednikom nad onim nižim u sebi. Hrišćanstvo je religija u kojoj čovek čvrsto drži uzde nad svojim bićem i telom, a kada uspe da se obuzda, onda se može reći da je pravi hrišćanin.

 

 

Vernik tokom posta naročito treba da obrati pažnju na ponašanje prema članovima svoje porodice. Bližnji treba da budu naše božanstvo, a mi se kroz odnos prema njima zapravo spasavamo.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2