Sutra je SVETI PANTELEJMON: Sve što ste ranije odlagali, SUTRA OBAVEZNO ZAPOČNITE!

Sutra je SVETI PANTELEJMON: Sve što ste ranije odlagali, SUTRA OBAVEZNO ZAPOČNITE!

6 августа, 2021 Off By coki

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave svetog Pantelejmona.

 

 

Sveti Pantelejmon ili sveti Pantelija rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca bezbožnika. Još kao mladić izučio je lekarske nauke, a bio je posvećen veri i Hristu.

Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima. Izlečio je slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru, a ljubomorni lekari koji su godinama bezuspešno pokušavali da ga izleče,optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je priznao da je hrišćanin, a čak je i izlečio nekog čoveka i time brojne ljude približio hrišćanstvu. Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izlečio.

 

 

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio. Nije uspeo da mu poseče glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

 

 

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2