Danas je SVETI MUČENIK JOVAN VLADIMIR: Bio je prvi srpski SVETAC, vladao je PRAVEDNO, a stradao STRAŠNO!

Danas je SVETI MUČENIK JOVAN VLADIMIR: Bio je prvi srpski SVETAC, vladao je PRAVEDNO, a stradao STRAŠNO!

22 маја, 2021 Off By coki

 

 

Taj krst se tradicionalno čuva u porodici Andrović iz Veljih Mikulića kod Bara. Svake godine na Trojičin dan iznosi se pred litijom na vrh planine Rumije. Sveti Jovan Vladimir se smatra nebeskim zaštitnikom ovog grada.

 

 

Narodno predanje pamti Vladimira kao pobožnog, pravednog i miroljubivog vladara. Ništa ne ukazuje na to da je Vladimir na bilo koji način učestvovao u ratnim naporima svog tasta. Taj rat je kulminirao 1014. godine vizantijskom pobedom nad Samuilom.

 

 

Car je nedugo nakon toga preminuo, a po naređenju njegovog sinovca Jovana Vladislava, koji je preuzeo vlast nad carstvom 1015. godine, Vladimir je na prevaru ubijen 22. maja 1016. godine. Odrubljena mu je glava ispred jedne crkve u Prespi, gde je i sahranjen.

 

 

Nedugo potom priznat je za sveca i mučenika i tako je postao prvi srpski svetac.

 

 

Kosara je, prema predanju, prenela njegove mošti u manastir Bogorodice Krajinske, u crkvu blizu njegovog dvora na jugoistoku Duklje. Od 1381. godine mošti su čuvane u manastiru Svetog Jovana Vladimira kod Elbasana, a od oko 1995. godine u Sabornoj crkvi u Tirani, sedištu Albanske pravoslavne crkve.

Стране: 1 2