Kako se pravilno čestita Vaskrs: Samo dva načina su ispravna!

Kako se pravilno čestita Vaskrs: Samo dva načina su ispravna!

27 априла, 2021 Off By coki

Najveći praznik za sve pravoslavce se uveliko bliži, a kao i svake godine ponavlja se dilema oko toga kako se pravilno čestita Uskrs odnosno Vaskrs.

 

Povodom ovog praznika svi pravoslavni hrišćani jedni drugima upućuju poznat tradicionalni pozdrav i očekuju da im se uzvrati na sličan način, otpozdravom. Međutim, mnogi taj pozdrav ne izgovaraju pravilno . Evo gde je greška i kako glasi pravilan i jedini tačan vaskršnji pozdrav, a koje verzije NIKAKO ne bi trebalo da koristite, jer su potpuno netačne!

 

 

Hristos vaskrse , Hristos voskrese, Hristos vaskrs , Hristos vaskrese… čujemo toliko sličnih, a u suštini potpuno različitih izgovora uskršnjeg pozdravljanja i čestitanja.
Prema današnjem Rečniku Matice srpske , najpravilnije bi bilo reći: “Hristos vaskrse” ! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik “ Hristos voskrese ”.

 

NIKAD NEMOJTE REĆI „ VASKRESE“ ! Može samo VASKRSE, ili VOSKRESE!

 

Takođe, u pozdravu se nije uobičajio narodni izgovor Hristos uskrsnu. Evo i zbog čega…

 

 

Mi danas koristimo oblik “ uskrsnuti ” koji pripada savremenom srpskom jeziku i zbog kog je pravilno reći i “ Uskrs ”, kao što se praznik pravilno zove i “ Vaskrs”. Reč “uskrsnuti” potiče od srpskoslovenskog jezika, odnosno srpske redakcije staroslovenskog jezika .

 

Srpska redakcija staroslovenskog jezika nastala je u vreme kada su Srbi u svojoj sredini primili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost (tokom X, a najkasnije do prvih decenija XI veka). Od tada pa do prvih decenija XV veka Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog “V”: “ vъskrъse ” .

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2