Danas slavimo Prepodobnu MARIJU EGIPĆANKU: Prodavala je svoje telo ZA NOVAC, ali jedan pogled ka ikoni PRESVETE BOGORODICE promenio je SVE!

Danas slavimo Prepodobnu MARIJU EGIPĆANKU: Prodavala je svoje telo ZA NOVAC, ali jedan pogled ka ikoni PRESVETE BOGORODICE promenio je SVE!

14 априла, 2021 Off By coki

 

Otprilike godinu dana pred smrt, ispričala je svoj život monahu Zosimu Palestinskom (moguće iz manastira Svetog Jovana, u kom se pričestila) koji se beše povukao u pustinju radi posta.

 

 

Kada ju je neočekivano sreo u pustinji, ona beše potpuno naga, suha i skoro neprepoznatljiva kao ljudsko biće. Isprva, ona se uplaši, a zatim ga oslovi po imenu i zatraži mu ogrtač da se pokrije da bi mu ispričala svoj život. Kasnije, dok se molila, Zosim je vide da stoji iznad površine zemlje. Pre no što su se rastali, ona ga zamoli da joj iduće godine za veliki četvrtak donese pričešće na obalu Jordana. Kada Zosima iduće godine dođe s pričešćem, vide je gde prelazi reku hodajući po vodi kao po suhu. Nakon što ju je pričestio, ona ga zamoli da sledećeg Vaskrsa dođe na isto mesto gde su se prvo sreli.

 

 

Zosima je sledeće godine putovao 20 dana od svog manastira do tog mesta, na kome je pronađe mrtvu, i više glave na pesku napisano: „Pogrebi, ava Zosime, na ovom mestu telo smerne Marije, predaj prah prahu, prestavila sam se 1. aprila u samu noć spasonosnog Hristovog stradanja po pričešću božanstvenih tajni“. Iz ovoga napisa Zosima dozna da je ona prošle godine one iste noći posle pričešća umrla na udaljenom mestu, do koga je on morao putovati 20 dana i da je njeno telo nije istrulilo.

 

 

Zosima sahrani njeno telo uz pomoć lava, koji se tu zateče. Kada se vrati u manastir ispriča bratiji povest njenoga života i čudesa koja je lično video. Žitije Marije Egipćanke je prenošeno usmenom predajom, sve dok ga nije zapisao patrijarh Sofronije Jerusalimski (634-644). Kapela posvećena Mariji Egipatskoj se nalazi u Crkvi svetog groba u Jerusalimu.

Стране: 1 2