Danas slavimo Prepodobnu MARIJU EGIPĆANKU: Prodavala je svoje telo ZA NOVAC, ali jedan pogled ka ikoni PRESVETE BOGORODICE promenio je SVE!

Danas slavimo Prepodobnu MARIJU EGIPĆANKU: Prodavala je svoje telo ZA NOVAC, ali jedan pogled ka ikoni PRESVETE BOGORODICE promenio je SVE!

14 априла, 2021 Off By coki

Danas slavimo Prepodobnu Mariju Egipćanku. Prepodobna Marija Egipćanka je rođena oko 344. godine negde u Egiptu, a sa dvanaest godina je pobegla od roditelja za Aleksandriju, gde je živela razvratno.

 

 

Prema njenim rečima bila je gonjena jedino „neutaživom željom i neukrotivom strašću“. Posle sedamnaest godina ovakvog života, krenula je brodom u Jerusalim povodom nekog hrišćanskog praznika, ne iz verskih razloga već nadajući se da će u gomili hodočasnika pronaći nove ljubavnike koji će moći da zadovolje njenu požudu. Prevoz do svetog grada je plaćala svojim telom. Prispevši u Jerusalim, nastavila je da se raskalašno ponaša.

 

 

Za vreme praznika Vozdviženija životvornog krsta Gospodnjeg, kada su svi krenuli ka Crkvi, htede i ona ući u Crkvu, ali je neka nevidljiva sila zadržavaše i ne davaše joj ući. Misleći da nju, kao krhku ženu, istiskuje iz reda guranje mnoštva, odlučila je da umeša u svetinu i da zajedno sa ostalima bude unesena u hram; međutim, opet je samo nju, čim bi se dotakla crkvenoga praga, neka čudna sila gurala nazad. Još nekoliko puta je bezuspešno pokušavala da uđe u hram, pa uvidevši da joj se ne da, ona poče roniti suze, silno se kajući. I ugledavši ikonu Presvete Bogorodice u dvorištu crkve, ona joj se u velikom strahu poče moliti za oproštaj grehova, obećavajući da će napustiti svet (odnosno postati asketa).

 

Zatim još jednom pokuša ući u Crkvu, i ovaj put uđe bez i najmanje smetnje. Pošto celiva časni krst, ona se vrati ikoni Bogorodice da joj zahvali, no u tom ču glas: „Ako pređeš Jordan, naćićeš pravi mir!“ Ona odmah krenu za manastir Svetog Jovana na obali reke Jordan, gde se pričesti. Sledećeg jutra, pređe reku i povuče se u arabijsku pustinju da tamo provede ostatak života. Sa sobom ponese samo tri vekne hleba, a nakon što ih je pojela, hranila se samo onim što je mogla naći u pustinji, uglavnom divljim rastinjem. Tako je živela u pustinji 47 godina, u molitvi i borbi s iskušenjima i strastvenim mislima.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2