ČUDO OD JAJETA: Da li ste probali JAJE OD PREPELICE?

ČUDO OD JAJETA: Da li ste probali JAJE OD PREPELICE?

4 марта, 2021 Off By coki

Moram da naglasim pre svega da nije svako jaje potpuno lekovito, već samo jaje prepelice koje je oplođeno, tako da svaki kavez pored ženki treba da ima i mužjake.

 

 

Možda ste očekivali neki veliki objekat, ali imajući u vodu da su japanske prepelice sitne, nisu potrebni ni veliki kavezi. U svakom od njih nalaze se i dva mužjaka sa 7-8 ženki. Kada uđete u farmu prepelica možete čuti zvukove koje ispupštaju mužjaci, a koji bi recimo kod petlova bili kukurikanje. Treba naglasiti da je za bolju nosivost prepelice kao i kod koka važna svetlost, zato im je neophodno obezbediti 16 sati sa dnevnom ili veštačkom svetlošću. Jaja nose tokom celog dana, ali više popodne. Takođe, jaje je drugačije ljuske tako da se ne razbija poput kokošijeg i drugih već mu se vrh seče nožem, ili specijalnim makazama, a potom se sadržaj izruči iz opne u sud i dalje priprema.

 

 

 

Od jaja prepelice možete pripremiti svako jelo za koje koristite i kokošija jaja. Preporučuje se dnevni unos oko pet jaja za odrasle I, dva do tri za decu. Može se bariti, pržiti, ali i pripremati turšija, što je naš domaćin i usavršio, tako da od prepeličijih jaja pravi marinade sa sirćetom, belim i crnim vinom, uz dodatak ruzmarina i drugih začina, tako da jedna teglica može da bude izvanredan zdrav obrok koji nije skuplji od 200 dinara. Jaje prepelice u sebi sadrži i 74,6 % vode, 13,1 % belančevina, 11,2 % masti i 1,1 % minerala i ostalih enzima ali i 0,5 mg kalcijuma, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg gvožđa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1 i 0,8 mg vitamina B2. Postoje čak i određene terapije koje tačno propisuju koliko jaja prepelice i u kom vremenskom razmaku treba popiti da bi se prebolelo određeno oboljenje. Ovi saveti posebno se odnose na obolele od plućnih bolesti, vioskog krvnog pritiska, tumora na mozgu, gubitka apetita i brojnih drugih. U poređenju sa jajima domaćih koka sadrže 5 puta više fosfora, 8 puta više gvožđa, 6 puta više vitamina B1 i 15 puta više vitamina B2. Po svojoj hranljivosti jedno jaje japanske prepelice može da zameni pet jaja domaće koke. Terapiju ovim jajima je dozvoljeno sprovoditi i kada se po preporuci lekara, već uzimaju neki lekovi, ali izuzetak je u slučaju da je lekar propisao neke lekove uz koje je zabranjeno unošenje belančevina. Jaja prepelice se mogu čuvati do 60 dana, treba da budu u frižideru na plus 4 stepena celzijusa. Jaja prepelice se najviše koriste SAD-u, Nemačkoj, Japanu, Italiji i Rusiji. Po svojoj hranljivosti jedno jaje japanske prepelice može da zameni 5 jaja domaće koke. Meso prepelice je u prošlosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo da nema porodice u Japanu na čijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova jaja. Meso prepelice služilo se vekovima kao specijalitet na dvorovima širom sveta. Interesantno je i to da svaka prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno odnosno ukupno 260 do 350 jaja godišnje. Težina jajeta je skoro deset procenata njene ukupne težine, a prepelice najčešće umiru samo od starosti.

 

LEČENJE JAJIMA PREPELICE

 

Lečenje jajima prepelice je jednostavno, potrebno je jesti sirova jaja, odnosno popiti sadržaj jajeta
Lekovita jaja japanskih prepelica sadrže mnogevitamine i minerale, a među njima izdvajamo 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg gvožđa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1 i 0,8 mg vitamina B2.
Jedno jaje od prepelice u sebi sadrži 74,6 % vode, 13,1 % bjelančevina, 11,2 % masti i 1,1 % minerala i ostalih enzima. Jaja japanskih prepelica uspešno se upotrebljavaju u lečenjumnogih bolesti – dobra su za lečenje visokog krvnog pritiska, bronhijalne astme, migrena, povišenog holesterola, dijabetesa ili šećerne bolesti, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, posledica srčanoga infarkta, malokrvnosti ili anemije i začepljenih krvnih sudova.
Jaja japanskih prepelica se preporučuju i deci u razvoju i deci koja imaju slabiji apetit ili želju za hranom. Takođe, preporučuju se i ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija. Iskustva mnogih ljudi koji su koristili lekovita jaja japanskih prepelica u svojoj ishrani pokazuju da ova jaja imaju i pozitivan uticaj na potenciju kod muškaraca.

 

BOLESTI KOJE LEČI

 

Bolesti kod kojih se preporučuju prepeličja lekovita jaja i njihov broj potreban za jednu terapiju su:
– 1.080 jaja za: lečenje tumora na mozgu; pojačani fizički napor kojem je osoba izložena;
– 240 jaja za: lečenje tuberkuloze, lečenje posledica srčanog udara, lepši ten, lečenje gastritisa, lečenje težih oblika astme, lečenje bronhijalne astme, lečenje migrene, lečenje arterioskleroze, lečenje povišenog holesterola, regeneraciju organizma, za lečenje dijabetesa, za lečenje bolesti živaca, za lečenje malokrvnosti ili anemije, bolje pamćenje, oporavljenje nakon bolesti ili operacije;
– 120 jaja za: lečenje povišenog krvnog pritiska, lečenje čira na želucu, poboljšanje krvne slike, neredovnuprobavu.

 

 

Lečenje jajima prepelice je jednostavno, potrebno je jesti sirova jaja, odnosno popiti sadržaj jajeta. Pacijent koji ima neku od gore spomenutih bolesti treba da, u zavisnosti od vrste bolesti, popije u određenom vremenskom razmaku tačno onoliko jaja prepelice, koliko je napisano za određenu bolest, a taj broj se kreće od 120 komada jaja do 1.080 komada lekovitih jaja japanskih prepelica. U najvećem broju slučajeva terapija ovim jajima traje oko 49 dana.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2