Sutra slavimo SVETOG VASILIJA VELIKOG: Na MALI BOŽIĆ se služi VASILICA, porodica okuplja u MIRU i SLOZI.

Sutra slavimo SVETOG VASILIJA VELIKOG: Na MALI BOŽIĆ se služi VASILICA, porodica okuplja u MIRU i SLOZI.

10 јануара, 2021 Off By coki

 

 

 

Evul je od tada pratio Vasilija i zajedničkim snagama su se trudili da se izbave iz zamki realnog života.

 

 

 

Razdelili su siromasima sve što su imali i otišli u Sveti grad da vide tamnošnja čudesa, da tamo steknu “slobodu prema Bogu”. U Jerusalimu su od episkopa Maksima III (patrijarha jerusalimskog od 333 do 348. godine) molili da ih krsti u reci Jordan. Episkom Maksim, kada vide da su puni vere, izađe im u suret.

 

 

 

 

Kasnije, Vasilije je bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu deset godina. Živeo je kao velik pobornik vere, moralne čistote i revnosti, pa se, prema tom, Vasilije punozaslužno naziva Velikim. U crkvenoj službi, naziva se “pčelom crkve Hristove”, koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike – bezbožnike. Svoj život je posvetio Bogu, molitvi, služenju i pomaganju svima. U svoje vreme niko mu nije bio ravan po mudrosti. Sačuvana su mnogobrojna njegova dela: bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska. Sastavljač je teksta liturgije, koja nosi njegovo ime. Ova služba se služi 10 puta u godini, i to: 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta, osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu.

 

 

 

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan.

 

 

U srpskoj kneževini su u XIX veku ovoga dana održavane narodne skupštine, a u Hilandaru je običaj da biva godišnji sabor staraca.
Pravoslavna crkva 14. januara proslavlja još dva praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Novu godinu. Osmog dana po rođenju, Hristos je po Mojsijevom zakonu, koji je važio za svu jevrejsku mušku decu, obrezan, pri tome je dobio ime Isus, kako je zabeležio evangelist Luka, a po čemu se i pridaje izuzetan značaj ovom datumu.

 

 

 

Umesto česnice koja se sprema za Božić, običaj je da domaćice danas umese vasilicu , koja je ime dobila po prazniku Svetog Vasilija Velikog. Vasilica može biti i slana i slatka , ali jedno je zajedničko: mesi se sa mnogo ljubavi i jede topla na Mali Božić!
Sveti Vasilije Veliki jedan je od slavnih svetitelja koji je često nazivan “vredna pčela” Crkve Hristove. Bio je arhiepiskop kesarijski i u spomen na ovog velikog pobornika pravoslavna Crkva je sačuvala mnoga njegova bogoslovska, kanonska i apologetska dela kao i liturgiju nazvanu po njemu. Ova služba služi se deset dana u godini.

 

I ovaj mali je porodični praznik valja provesti u miru i slozi!

Стране: 1 2