Žene sa imenom MAJA su POSEBNE i one sa sobom nose RADOST i LJUBAV.

Žene sa imenom MAJA su POSEBNE i one sa sobom nose RADOST i LJUBAV.

30 јуна, 2019 Off By botanika

Drage nase Maje vi imete jedno lepo, nezno i kratko ime. Zene sa imenom Maja su zaista posebne i one sa sobom donose radost i ljubav veliku.
Iako postoji pretpostavka da je ime Maja u suštini samo hipokoristika ili tačnije rečeno „ime od milošte“ ili pak nadimak od imena Marija, sve se češće sreće kao samostalno vlastito ime kako u našoj zemlji, tako i u brojnim zemljama širom sveta.

Poreklo ženskog vlastitog imena Maja 

Objašnjenje tačnog porekla imena Maja, nije ni malo lako i jednostavno, jer i danas postoje vrlo brojne etimološke nedoumice, da li je ime grčkog ili pak originalno latinskog porekla, ili je kako neki autori smatraju, poteklo iz sanskrita, na kome ima značenje „iluzija; zamajavanje; nerealno; nepostojeće; nestvarno“.

Ipak, najtačnijom se smatra pretpostavka o staro-grčkom poreklu imena Maja, tj o činjenici da ime „vodi“ svoj originalni oblik od reči „Maia“, a koja je pak bila grčka boginja, odnosno majka staro-grčkog božanstva Hermesa.

Sa druge strane ako se prihvati hipoteza o latinskom poreklu imena Maja, ne treba zaboraviti da je i rimska boginja proleća i prirode bila Maia.

Kako je ranije i napomenuto, na sanskritu tj obrednom jeziku u hinduizmu (Indija i Nepal), Maja je bila božanstvo iluzija; mašte; priviđenja; nerealnog; okultnog; magijskog, ali i simbol žene kao majke tj simbol plodnosti, rađanja; ženske lepote i roditeljstva. 

Šta znači ime Maja? 

Značenje imena Maja, komplikovano je definisati u „najmanju ruku“ koliko i njegovo poreklo, ali se obično ono prevodi u zavisnosti od „izvornog“ jezika, kao i od neke zemlje u kojoj je dato ime „tada“ najviše zastupljeno, ili pak na osnovu nekih verovanja koja još uvek nisu baš iskorenjena.

Veruje se stoga, da se ime Maja ili Maia, daje obično ženskoj deci koja su rođena u kalendarskom mesecu maju.

Sa druge strane, kada se ime prevodi sa hindu jezika, Maja ima značenje ;ona koja je nestvarna“; „boginja“; „iluzija“; „priviđenje“.

U prevodu sa latinskog jezika, ime Maja ima značenje „proleće“; „priroda“; „ona žena koja lako i svima donosi radost“; „vesnica sreće“; „žena koja daruje veselje i ljubav“.

U prevodu sa staro-hebrejskog jezika, ime Maja tj Maia, ima značenje „potok“ ili „priroda“, i taj se prevod uzima kao „bukvalno“ značenje, te ne postoji nikakav „preneseni“ oblik koji bi mogao da se protumači na drugi način.

U prevodu sa arapskog jezika (pre svega kod Turaka i drugih naroda islamske veroispovesti), ime Maja se prevodi kao „kraljica“; „princeza“; „vladarka“; „majka“; „žena koja je majka“; „ona koja je majka svih Muslimana“; „matrijarhat“; „matrona“. Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2