DANAS je letnji Sveti Nikola: Ako uradite SAMO JEDNU STVAR desiće se ČUDO

DANAS je letnji Sveti Nikola: Ako uradite SAMO JEDNU STVAR desiće se ČUDO

21 маја, 2019 Off By ludarito

 

Kako je Sveti Nikola krišom, obično noću, darivao sve kojima je pomoć potrebna, iz toga se razvila i legenda o Santa Klausu, Deda Mrazu. Obično se za zimski Nikoljdan deci u čizmu ostavljaju pokloni, dar Svetog Nikole, a negde je taj običaj zadržan i za letnji praznik. Dovoljne su i sitnice koje bi obradovale mališane…..

 

Na ovaj dan ne valja raditi fizičke poslove kao što su pranje veša, čišćenje, kuće… Ceo dan treba da bude posvećen praznovanju svetitelja.

Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu, i obrnuto. Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada „pada“ današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se uoči praznika često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha…..…NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Стране: 1 2 3