DANAS  JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI!  OBAVEZNO IZGOVORITE OVU MOLITVU ZA SREĆU I ZDRAVLJE!

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI! OBAVEZNO IZGOVORITE OVU MOLITVU ZA SREĆU I ZDRAVLJE!

11 маја, 2019 Off By botanika

Otuda se vratio sa darovima tamošnjih vladara stradalnom narodu u Hercegovini. Godine 1638. arhimandrit Vasilije je rukopoložen u Peći odlukom Svetog sinoda za mitropolita hercegovačkog, sa obnovljenom svetosavskom titulom – mitropolit zahumski. Kasnije će dodati i titulu skenderijski.

Kao arhijerej živio je u manastiru Tvrdoš i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vjernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, kod Nikšića, gdje je nastavio svoj strogi podvižnički život.

U Ostrogu je počeo da okuplja oko sebe i druge monahe i podvižnike, i sa njima je obnovio crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, koju su ranije sagradili prethodni ostroški podvižnici. Nešto kasnije, Vasilije je podigao i ukrasio crkvu Časnog i životvornog krsta u Ostroškoj stijeni.

Neumoran u podvizima molitve, posta, fizičkog truda i rada, kao i mnogobrojnih briga za zemaljska i nebeska dobra svoje pastve, Svetitelj ostroški dostigao je polako i do kraja svog ovozemaljskog života.

Upokojio se mirno bez bolova i patnje, lako predavši dušu svoju u ruke Gospoda 29. aprila/12. maja 1671. godine u svojoj keliji iznad ostroške isposnice.
Ovo je molitva koju veceras i sutra treba izgovoriti za sreću i zdravlje. (NASTAVAK NA SLEDECOJ STRANI BROJ 3)

Стране: 1 2 3