DANAS  JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI!  OBAVEZNO IZGOVORITE OVU MOLITVU ZA SREĆU I ZDRAVLJE!

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI! OBAVEZNO IZGOVORITE OVU MOLITVU ZA SREĆU I ZDRAVLJE!

11 маја, 2019 Off By botanika

SvetI  VasilijE Ostroški

Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići u Popovom polju kod Trebinja, od majke Ane-Anastasije i oca Petra Jovanovića, 28. decembra 1610. godine.

U njegovoj dvanaestoj godini poslali su ga u manastir Zavalu, koji se nalazi u podnožju brda Ostrog po čemu jem kasnije, i dobio ime Ostroški.

U manastiru je već tada igumanovao njegov stric Serafim. Ovdje je mlađani Stojan naučio mudrosti Svetoga pisma i Svetih otaca. Čitajući knjige i riječi Svetih otaca duša mu je upila ljubavlju prema Bogu i podvižničkom životu.

Poslije nekoliko godina, Stojan je prelašao u manastir Tvrdoš, po kome je, kasnije, dobijo i svoje drugo ime „Tvrdoški“.

U Tvrdošu je, nakon pohađanja manastirske škole, primio i monaški postrig i sveštenički čin, te je postao paroh popovopoljski. Ovdje se zamonaši i dobio je ime Vasilije.

Pogoršanje prilika u manastiru, naročito zbog unijatskih pritisaka iz Dubrovačke nadbiskupije i samovolje turskih vlasti i želja za dubljim podvigom, odvole su monaha Vasilija kao arhimandrita u Pećku patrijaršiju i, po blagoslovu patrijarha Pajsija Janjevca, dalje na Svetu Goru, a zatim u Vlašku i Rusiju. (NASTAVAK NA SLEDECOJ STRANI BROJ 2)

Стране: 1 2 3