SUTRA JE VELIKI ČETVRTAK: Žene treba obavezno da zapale sveću,a ovo su običaji koje morate da ispoštujete!

SUTRA JE VELIKI ČETVRTAK: Žene treba obavezno da zapale sveću,a ovo su običaji koje morate da ispoštujete!

24 априла, 2019 Off By ludarito

Na ovaj praznik se praštaju SVI GRESI, zato treba da URADITE OVO…

Za Veliki četvrtak postoje verovanja i običaji, ali pri njegovom obeležavanju nema veselja, već samo okupljanja.

Kod nekih pravoslavnih naroda tog dana se boje uskršnja jaja, dok se u Rusiji na Veliki četvrtak mesi uskršnji slatki kolač. Pravoslavni vernici se danas sećaju poslednjeg obedovanja Isusa Hrista, poznato kao Tajna večera.

 

Tog dana u hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija velikog, a na Veliki četvrtak je ustanovljena i Sveta tajna pričešća, zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni grehovi.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, „postili na vodi“ najmanje pet poslednjih dana.

 

Na liturgijama se vernici pričešćuju hlebom ili naforom – telom Hristovim i vinom koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda. Narod veruje da i najvećim grešnicima, koji se pričeste na današnji dan, bivaju oprošteni gresi.Završetkom liturgije prestaje se za zvonjenjem, već se klepa, udara u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Posle liturgije je dozvoljeno da se jede na ulju i popije nešto vina.

 

Verovanja i običaji na Veliki četvrtak

U manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku sveću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća…..….NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Стране: 1 2 3