Danas  je IVANJDAN: Ovaj praznik ima POSEBNU MOĆ, a jedna stvar je STROGO ZABRANJENA a evo šta da uradite da biste bili zdravi tokom cele godine!

Danas je IVANJDAN: Ovaj praznik ima POSEBNU MOĆ, a jedna stvar je STROGO ZABRANJENA a evo šta da uradite da biste bili zdravi tokom cele godine!

6 јула, 2019 Off By botanika

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja – Ivanjdan.
Sveti Jovan Preteča i Krstitelj jedna je od najčešćih krsnih slava u našem narodu. Današnji veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno ceni poštuje i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji!

U narodu se veruje da Ivanjdan ima magijski karakter, i da je prvenstveno praznik koji slave vračare. One, prema tom verovanju, ne propuštaju svoju priliku da, u noćima magije prirede obrede i čaranja.

Veruje se i da seoske vračare na ovaj dan beru razno bilje.

Ubranih travki mora biti tačno 77 i još jedna, ali samo pola neke biljke. Ona služi bajalicama za lečenje nepoznate bolesti, ona koja nema ime. (nastavak na sledecoj strani broj 2)

Стране: 1 2 3