Danas  je IVANJDAN: Ovaj praznik ima POSEBNU MOĆ, a jedna stvar je STROGO ZABRANJENA a evo šta da uradite da biste bili zdravi tokom cele godine!

Danas je IVANJDAN: Ovaj praznik ima POSEBNU MOĆ, a jedna stvar je STROGO ZABRANJENA a evo šta da uradite da biste bili zdravi tokom cele godine!

6 јула, 2019 Off By botanika

Ono, međutim, što nikako ne smete da uradite jeste da razbijete to ogledalce koje ste iskoristili. Naime, u skoro svim krajevima Srbije veruje se da će ona devojka koja razbije ogledalce ostati usedelica.

Za praznik Ivanjdan se pletu venci od ivanjskog cveća koji podsećaju mlade da razmišljaju o venčanju. Devojke u vence stavljaju crvenu ružu. Misli se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavi tog dana.

 

Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivanjdana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence. Devojke iz Gruže palile su s večeri živu vatru ili kres, a s vencima ivandanjskog cveća celu noć su igrale i pevale.

Verovanje da se kroz vence od upletene jovanove trave, na Ivanjdan, provlače i žene koje nemaju decu.

 

Стране: 1 2 3