Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi…

Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi…

јун 24, 2018 Off By coki

Gajenje ruža na terasi, ali i u sobi može ulepšati ambijent u vašoj kući i učiniti da vam komšije pozavide na tome. Ruže mogu biti pogodne za presađivanje u sanduke, balkonske, ali i sobne saksije, jer im korenov sistem nije previše razvijen. Čuvanje i nega ruža u stanu može biti zahtevno za nekog ko to nikad nije radio, ali smo mi zato pripremili detaljan vodič kako da to uradite i da ukrasite vaš životni prostor.

Ruže - © Pixabay

Da bi se ruže gajile na ovim prostorima, potrebno je ostvariti određene uslove. Najvažniji uslov za gajenje ruža je da im pružite što više svetlosti. Drugi uslov je provetrenost, kretanje vazduha i naravno toplota. Sudovi u kojima su ruže zasađene u toku leta ne smeju biti pregrejani. Na balkonima se zaštita od letnjih pregrejavanja žila postiže oblaganjem balkonskih posuda daskama debljine 2,5 cm (drvo je dobar izolator). Ovo je korisno u toku zimskih mrazeva, da se spreči suvišno smrzavanje zemljišta u sudovima.

Kako gajiti ruže na balkonima

Postoje ruže malog rasta, a one su najpogodnije za gajenje na balkonima. Za gajenje ruža u kontejnerima najpre se u balkonske posude stavi supstrat za gajenje koji može biti nabavljen u prodavnicama već gotov, ili ga možemo sami napraviti. Onda ćemo sadnice zajedno sa busenom izvaditi iz kontejnera i posaditi ih u rastresiti supstrat zajedno sa busenom. Dubina sadnje je isto kao u kontejneru (ali je do ivice balkonskog stuba potrebno ostaviti oko 5-6 cm slobodnog prostora).

 

U jesen to se to popunjava rastresitim materijalom. Posle sadnje treba ih dobro ih zaliti i ne orezivati niti skraćivati. Biljka nastavlja svoj razvoj bez zastoja.

Kada je pravo vreme za sadnju ruža na terasi

Pravo vreme za sadnju ruža na terasi je 10. maja pa sve do sredine leta. Može i onda kada je ruža u punom cvetu. Posađene ruže se redovno zalivaju i prihranjuju, uklanjaju se precvetali cvetovi i obavlja se zaštita od bolesti i štetočina kao i u slobodnom uzgoju. Precvetali izbojci se orezuju da bi se u narednom cvetanju dobili što lepši cvetovi (na 5-7 okca).

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2