Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

24 јуна, 2018 Off By coki

Kao što čovek voli da jede salatu, tako vole i životinje, naročito preživari. Salatu možemo da im priuštimo tako što bismo seme žitarica, recimo kukuruza, pšenice, ječma, ili raži sipali po betonu i to kada je temperatura 10-15 stepeni. Zatim bi seme trebalo da se nakvasi i u narednih nedelju dana možemo da očekujemo da nikne. Žile prave splet, kao tepih, pa onda možemo te zelene biljčice da urolamo i stavljamo životinjama u jasle, kako bismo im omogućili kompleksniju i zdraviju ishranu.

Naklijala pšenica @agromedia


U semenu koje počne da klija, od relativno malog broja organskih jedinjenja stvara se čitav kompleks.  Neka od njih su enzimi, vitamini i hlorofil.
 To znači da mi na ovaj način obogaćujemo ishranu životinja, ali doprinosimo i da one budu zdravije, otpornije na bolesti, produktivnije, da daju više mleka, mesa i tako dalje.

Dakle, jednom vrlo jednostavnom i jeftinom metodom možemo napraviti značajne pomake u ishrani životinja.Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine. U koncentratima imamo mleveni kukuruz i druge žitarice, a naklijavanjem žitarica još više obogaćujemo hranu. Za naklijavanje semena možemo koristiti i stalaže u sušarama.

Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine.

U njima imamo veliki broj lesa. Kada stavimo seme i nakvasimo ga, dobijemo takozvani „zeleni tepih“. Na taj način možemo obogatiti ishranu životinja tokom cele godine, naročito ukoliko su one često zatvorene.

Krajem godine je u ranim jutarnjim satima u mnogim proizvodnim područjima bilo slabih do umerenih mrazeva na visini do dva metra i u prizemnim delovima, ali bez negativnog uticaja na poljoprivredne kulture.

Do kraja decembra meseca usevi pšeniceiz optimalnih i tolerantnih rokova setve su se dobro izbokorili i pripremili za zimski period.

Stanje useva - © Danijela Jovanović/Agromedia

Više dnevne temperature u ovom periodu nisu na srecu izazvale prekid mirovanja.

Kratkotrajni snežni pokrivač polovinom januara je bio blagotvoran. Pomogao je mladim biljkama pšenice u borbi sa niskim temperaturama, a njegovo naglo topljenje je pozitivno uticalo na poboljšanje rezerve vlage u dubljim slojevima zemljišta.

Zdravstveno stanje useva

Zbog nešto veće vlage tokom druge polovine decembra u nekim proizvodnim područjima je uočeno prisustvo biljnih bolesti na ozimim žitima, pa se u nekim usevima pšenice pojavila rđa.

 

 

Стране: 1 2