Kako ishrana stoke utiče na kvalitet i promenu sastava mleka

Kako ishrana stoke utiče na kvalitet i promenu sastava mleka

24 јуна, 2018 Off By coki

U zavisnosti od količine, vrste i kvaliteta konzumirane hrane menja se nivo proteina i količina mlečne masti u mleku. Dobijanje kvalitetnog mleka je proces koji zavisi od više činilaca a više o tome saznajte u daljem tekstu.

Krave - © Pixabay

Konzumiranje hrane

Značaj povećanja konzumiranja hrane je u smanjenju uticaja negativnog bilansa energije kod krava na početku laktacije. Kako krave ulaze u pozitivni bilans energije, telesna masa i kondicija počinje da im se vraća, a tada proizvode mleko sa normalnim udelom proteina i masti.

 

Povećanje konzumiranja hrane može da poveća sadržaj proteina za 0,2-0,3 procentnih poena. Visokoproizvodne kravekonzumiraju dnevno 3,5-4,0% suve materije po  obroku od telesne mase. Proizvodnja mleka i njegovih komponenata može da bude ograničena ako životinje konzumiraju manje SM od 3,5% TM. Neke krave uz takvo konzumiranje ne mogu da ispolje u potpunosti svoje genetske kapacitete.

Činioci koji mogu da utiču na nivo konzumiranja hrane su:

  • učestalost i redosled hranjenja,
  • vlažnost obroka (treba da bude manja od 50%),
  • konkurencija među kravama (u slobodnom sistemu držanja),
  • nagle promene obroka,
  • odgovarajuća prostirka i ventilacija i održavanje higijene u jaslama.

Ishrana krava - © Agromedia

Ugljeni hidrati

Održavanjem optimalnog odnosa između kabaste i koncentrovane hrane postiže se uspostavljanje odgovarajućeg odnosa između strukturnih i nestrukturnih ugljenih hidrata u obroku.

Udeo NUH varira od 20 do 45%. Zastupljenost od 40 do 45% se sreće u obrocima u kojima ima manje od 60% SM iz kabaste hrane. Obroci sa visokim udelom kvalitetnih kabastih hraniva i malim udelom koncentrata mogu da budu deficitarni u NUH. Davanje adekvatne količine NUH utiče pozitivno kako na udeo proteina tako i na mlečnu mast.

 

Nastavak na sledećoj strani… 

Стране: 1 2