Danas je SVETI MUČENIK NIKIFOR: Ovaj praznik govori zašto TREBA DA PRAŠTATE!

Danas je SVETI MUČENIK NIKIFOR: Ovaj praznik govori zašto TREBA DA PRAŠTATE!

14 фебруара, 2022 Off By coki

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Mučeniku Nikiforu čije žitije jasno pokazuje da Bog odbacuje oholost i uvenčava slavom smernost i bratoljublje.

 

 

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 9. februara po crkvenom, a 22. februara po gregorijanskom kalendaru. U Antiohiji življahu dva prisna prijatelja, učeni sveštenik Saprikije i običan, prost građanin Nikifor. Njihovo prijateljstvo nekako se izvrže u strašnu međusobnu mržnju.

 

Bogobojažljivi Nikifor pokušavaše više puta da se pomiri sa sveštenikom, no ovaj to nikako ne htede. Kada nasta gonjenje hrišćana, sveštenik Saprikije bi na smrt osuđen i na gubilište izveden.

 

 

Ožalošćeni Nikifor beše pristao za Saprikijem moleći ga usput da mu bar pred smrt oprosti, i da se u miru rastanu: „Molim te, mučeniče Hristov“, govoraše Nikifor, „oprosti mi ako ti što sagreših!“

 

Saprikije se ne hte ni obazreti na svoga suparnika, nego mirno i oholo koračaše ka smrti. No videći tvrdost srca sveštenikova, Bog mu ne hte primiti mučeničku žrtvu i uvenčati ga vencem, nego mu tajno oduze blagodat.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2