Danas slavimo SRETENJE GOSPODNJE: Ove narodne običaje i verovanja danas treba da ispoštujete!

Danas slavimo SRETENJE GOSPODNJE: Ove narodne običaje i verovanja danas treba da ispoštujete!

7 фебруара, 2022 Off By coki

NARODNO VEROVANJE KAŽE: Kakvog DEVOJKA danas PRVO SRETNE, takav će joj biti MUŽ! Na Sretenje se razdvajaju zima i leto…

 

 

 

 

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja…

 

Bogorodica je Hrista 40 dana nakon rođenja donela u hram da ga posveti Bogu. To je čuo car Irod i naredio da ga ubiju, pa je stradalo 14.000 muških beba.

 

 

Sretenje Gospodnje je praznik posvećen danu kada je Bogorodica prvi put dovela Isusa Hrista u hram da ga posveti Bogu i 15. februara ga slave pravoslavni vernici u Srbiji, Rusiji i u zemljama u kojima se Božić slavi 7. januara.

 

U bogoslužbenom kalendaru ovaj praznik obeležava se crvenim slovom od 4. veka nove ere, a od 2002. godine u Srbiji se slavi kao Dan državnosti. Sretenje Gospodnje je od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer ukazuje na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima. Aleksandar Sredojević, paroh u Crkvi Svetog Save na Vračaru, ističe da je Sretenje praznik Gospodnji kada je Simeon Bogoprimac primio Gospoda Isusa Hrista na ruke.

 

 

 

 

Sveto pismo kaže kako četrdeseti dan po Roždestvu Hristovu donese Presveta Deva svog božanskog Sina u hram jerusalimski da ga, shodno zakonu, posveti Bogu i sebe očisti… U to vreme držao je čredu u hramu prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče. On stavi Djevu Mariju ne na mesto za žene, nego na mesto za devojke u hramu. Tom prilikom pojave se u hramu dve čudne ličnosti: starac Simeon i Ana, kći Fanuilova.
Pravedni starac uze na ruke svoje Mesiju i reče: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj…“

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2