Sutra slavimo ČASNE VERIGE: Bog usijanim verigama počinje da zagreva zemlju, a jednu stvar NE SMETE RADITI!

Sutra slavimo ČASNE VERIGE: Bog usijanim verigama počinje da zagreva zemlju, a jednu stvar NE SMETE RADITI!

23 јануара, 2022 Off By coki

Časne verige Svetog apostola Petra, praznik u narodu čuven kao Verižnjača ili Verižica, je pravoslavni praznik u Srba koji neke porodice slave i kao krsnu slavu.

 

Proslavljaju se 29. januara po gregorijanskom kalendaru.

 

Po narodnom verovanju od Verižnica nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagrejava zemlju. U mnogim mestima, Verige se smatraju za veliki praznik.

 

 

Praznik je posvećen sećanju na okove o koje je carev namesnik Irod okovao apostola Pavla. Prema predanju, Irod je Pavla bacio u tamnicu i naredio da stoji okovan između dva vojnika i čeka suđenje. Međutim, noć pred izvođenje na sud, priča kaže, pojavio se anđeo i ti okovi su sami od sebe spali sa svetitelja. Veruje se da se baš ove verige danas čuvaju u crkvi Svetog Petra u Rimu i da imaju veliki isceliteljsku moć.

 

 

U našem narodu postoji mnogo običaja vezanih za ovaj praznik, a jedno se čak vezuje i za našeg najvećeg svetitelja, Svetog Savu.

 

 

Narodno predanje kaže da je jednom i Sveti Sava bio okovan u verige pa je po oslobođenju, sačuvao verige i njima lečio. Kako se navodi u crkvenim predanjima, jednom se, tako, susretne sa Svetim Petrom, i razmeni sa njim okove. Sava je Petru dao hladne, a Petar Savi vruće. Da nisu tako uradili, narodu bi leti bilo prevruće, a zimi prehladno.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2