Sutra je SRPSKA NOVA GODINA: Evo kako je nastala i zašto je slavimo baš 14. januara!

Sutra je SRPSKA NOVA GODINA: Evo kako je nastala i zašto je slavimo baš 14. januara!

10 јануара, 2022 Off By coki

Iako smo Novu godinu dočekali pre 13 dana, dobar deo Srbije će 14. januara, odnosno već 13-og uveče, još jednom proslaviti ulazak u 2022. godinu.

 

Većina zna da je ova „dupla“ proslava nastala nakon promene kalendara, i da je ovo „Julijanska Nova godina“, ali kada je reč o proslavi u Srbiji, to je samo delimično tačno.

 

 

Srbija od pre jednog veka bila je potpuno drugačija zemlja od one koju danas poznajemo – živelo se skromnije, pričalo se o sada davno zaboravljenim temama i ljudima, poštovali su se neki drugi običaji…

 

Pre Prvog svetskog rata proslave Nove godine su bile retke i skromne, a činjenicu da je 1. januara nastupila „nova godina“ novine su pominjale retko i nikada na prvoj strani.

 

 

Kako je Božić proslavljan 25. decembra, on je bio centralni događaj, pa je sav glamur i sjaj bio usmeren na ovaj veliki crkveni praznik, dok su dočeci bez kakvih danas ne možemo da zamislimo Nove godine bili prava retkost.

Ipak, nakon Prvog svetskog rata ovo je počelo da se menja. Godine 1919. Srbija je prešla na računanje vremena po gregorijanskom kalendaru. Kako Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznala ovaj kalendar ona je nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način. I tako je rođena „Srpska Nova godina“…

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2