OVAKO SE PRAVILNO UBACUJE NOVČIĆ U ČESNICU: Ako ga niko ne pronađe na BOŽIĆ, to ima jedno VAŽNO ZNAČENJE…

OVAKO SE PRAVILNO UBACUJE NOVČIĆ U ČESNICU: Ako ga niko ne pronađe na BOŽIĆ, to ima jedno VAŽNO ZNAČENJE…

3 јануара, 2022 Off By coki

 

 

Zanimljivo je i da se novčić može otkupiti – ukoliko neko nađe paru, a želi da je „proda“ nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću, to može da učini u zamenu za nešto oko čega se dogovore. Ipak, mnogi se slažu da je najlepše zadržati novčić.

 

U nekim sredinama se ranije novčić lepio za plafon uz pomoć malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane, međutim, to je s vremenom prestalo da se praktikuje iz razumljivih razloga.

 

Danas najčešće oni koji su bili srećne ruke, čuvaju paru u novčaniku ili negde na sigurnom, kako bi ih uvek pratila sreća.

 

U Vojvodini se česnica pravi u obliku slatkog kolača. Kao osnova koriste se tanke kore, kao za gibanicu. Nekada su ih domaćice razvlačile po kući.

 

Od njih se česnica priprema postavljanjem kora u listovima sa nadevom od meda, šećera i oraha. Ponegde su se ko nadev mogli naći i mak, suvo grožđe i sitno voće.

 

Postupak je sličan pripremanju baklave, samo što je vojvođanska česnica suva. Tokom pripreme ubacuje se dukat ili vredan metalni novčić u neki od središnjih slojeva. Ovakva česnica se obično ne lomi, već se seče i razdeljuje ukućanima.

Стране: 1 2