Danas je SVETI NIKOLA: Uradite samo JEDNU STVAR i desiće se ČUDO!

Danas je SVETI NIKOLA: Uradite samo JEDNU STVAR i desiće se ČUDO!

13 децембра, 2021 Off By coki

 

 

Za Svetog Nikolu vezane su mnoge priče i predanja. Iz Kotora potiče priča o kapetanu i Svetom Nikoli.

 

Nekad davno, kapetan iz poznate mornarske kuće Vučinića reši, i pored svih saveta da to ne čini, isplovi baš na Nikoljdan. Tako i uradi, ali samo što je njegov brod prošao pored ostrva Krf, napadoše ih arapski gusari, lako savladaše i baciše u okove. Kao okovani galioti plovili su godinu dana, moleći se Svetom Nikoli da ih spase.

 

 

Posle godinu dana, baš 19. decembra, blizu pirejske luke, napade njihov, sada gusarski brod, lađa kapetana Kukića iz Herceg Novog. Novljanin Kukić beše hrabar, a uz to imade i 50 spremnih i odvažnih mornara koji posle žestoke bitke savladaše gusare.

 

 

Za sve vreme bitke niko ne primeti starca s belom bradom koji je tu pored njih jahao nemirnog belog konja. Kad bitka bi završena, starac pokaza rukom Novljanima na brod i reče: “Sad spasite onu grešnu braću”, a ovi u njemu prepoznaše svog zaštitnika i svetitelja Nikolu. Novovljani oslobodiše Kotorane, pa svi klekoše pred Svetog Nikolu i zahvališe mu.

 

 

Ovo je najčešća krsna slava u Srba. Istraživanja pokazuju da od svih Srba koji slave, 30 odsto slavi Svetog Nikolu.

VRATIO VID STEFANU DEČANSKOM

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje. Prema verovanjima nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Стране: 1 2