Sutra su DETINJCI: Zašto treba da VEŽETE DECU ZA STOLICU?

Sutra su DETINJCI: Zašto treba da VEŽETE DECU ZA STOLICU?

12 децембра, 2021 Off By coki

Detinjci se slave treću nedelju pred Božić.

 

Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

 

Detinjci, Materice, Oci su božićni praznici koji doprinose da se deca i roditelji bolje razumeju, poštuju i uvažavaju što je osnov zdrave i čvrste porodice. Običaj je da se u tri nedelje pred Božić, svake nedelje obeležavaju ovi porodični praznici. Detinjci su jedan od najzanimljivijih porodičnih praznika kod pravoslavaca zbog živopisnih običaja koji za decu predstavljaju neki vid igre.

 

 

Detinjci su praznik koji “pada” 3 nedelje pred Božić (ove godine 19. decembra), u nedelju po Detinjcima su Materice (26. decembra), a u poslednjoj nedelji pred Božić su Oci (2. januara 2020 ).

 

U ove nedelje, rano ujutru, na Detinjce roditelji vezuju decu, na Materice se vezuju majke, a na Oce se vezuju očevi. Vezani se “odvezuju” poklonima koje su unapred pripremili.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2