Danas je SVETI PROROK NAUM: Ovo obavezno uradite ZA ZDRAVLJE SVOJIH NAJMILIJIH!

Danas je SVETI PROROK NAUM: Ovo obavezno uradite ZA ZDRAVLJE SVOJIH NAJMILIJIH!

12 децембра, 2021 Off By coki

 

Dok je jednom orao, dođe mu čovek i požali se, da mu je crkao vo u jarmu, te ne može s jednim volom da ore. On ispreže jednog svog vola i dade mu.

 

Dade i poslednjeg svog konja nekome, ko bi pozvat da ide s konjem u rat. Dade i tele od poslednje krave, pa kad opazi da krava riče za razdvojenim teletom, a tele za kravom, dovika čoveka, pa mu uz tele dade i kravu. I osta prestareli Filaret bez hrane u praznoj kući. No on se Bogu moljaše i u Boga uzdaše. I Bog ne ostavi pravednika, da bude posramljen u nadi svojoj.

 

U to vreme carovaše Irina sa mladim sinom Konstantinom. Po tadašnjem običaju posla carica ljude, da traže po celom carstvu najbolju i najugledniju devojku, kojom bi oženila sina cara. Promislom Božjim ti ljudi padoše na konak u kuću Filaretovu, videše njegovu unuku Mariju, ćerku njegove ćerke Ipatije, prekrasnu i krotku unuku Mariju, i odvedoše je u Carigrad.

 

Caru se dopadne devojka i on se venča s njom, a Filareta i svu njegovu porodicu preseli u prestonicu i dade mu veliku čast i bogatstvo. No, Filaret se ne pogordi takvom iznenadnom srećom, nego, blagodaran Bogu, produži sada činiti dobra dela još više nego pre. I činjaše ih tako do same smrti. U devedesetoj godini svojoj prizva decu svoju, blagoslovi ih i pouči, da se drže Boga i zakona Božjeg, i prozorljivim duhom, kao negda praotac Jakov, proreče im svakome, kako će ovaj vek proživeti. Potom leže u manastiru Rodolfiji i predade dušu svoju Bogu.

 

Pred smrt mu lice zasija kao sunce, a po smrti od njega izađe neobičan blagouhani miris, i biše čudesa od moštiju njegovih. Upokoji se ovaj pravednik Božji 797. godine. NJegova supruga Teozva kao i sva njegova deca i unučad poživeše bogougodno i skončaše u Gospodu.

Стране: 1 2