Srbi sutra slave ĐURĐIC: Ove običaje na veliki praznik morate STROGO DA POŠTUJETE!

Srbi sutra slave ĐURĐIC: Ove običaje na veliki praznik morate STROGO DA POŠTUJETE!

12 новембра, 2021 Off By coki

Pravoslavna crkva i vernici 16. novembra slave Đurđic, praznik kojim se obeležava prenos moštiju Svetog Đorđa (Georgija) iz Nikomidije, gde je stradao u vreme cara Dioklecijana, u Lidu Palestinsku.

 

Pre nego što je preminuo, Sveti Georgije je zamolio svog slugu da njegovo telo nakon smrti odnese u Palestinu, gde je imao veliko imanje koje je razdelio siromasima. U njegovu, čast u Lidi je podignut velelepan hram u koji su prenete svetiteljeve mošti.

 

 

Brojna čuda dogodila su se na tom mestu, a još su brojniji vernici koji tvrde da im se nakon molitvi Sveti Georgije javljao u snovima, nakon čega su njihove molitve bile uslišene. Jedno od takvih čuda je i ono koje se desilo Stefanu Nemanji, koji je nakon što ga je svetitelj čudom spasao podigao crkvu i Manastir Đurđevi stupovi.

 

Sveti Georgije bio je rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, zatim tribun, a onda i vojvoda i carev savetnik. Nakon što je car otpočeo veliki progon hrišćana, Georgije je podelio svoja blaga siromašnima, a sam priznao da je hrišćanin.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2