Sutra je KRSTOVDAN! Noć uoči praznika ISPUNJAVA ŽELJE: U PONOĆ pogledajte u nebo i čekajte ČUDO!

Sutra je KRSTOVDAN! Noć uoči praznika ISPUNJAVA ŽELJE: U PONOĆ pogledajte u nebo i čekajte ČUDO!

20 септембра, 2021 Off By coki

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hrist.

 

 

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra proslavljaju veliki praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznat kao Krstovdan, pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos. Sutrašnji dan provodi se u obaveznom postu.

Krstovdan je praznik kada se pravoslavni vernici prisećaju dva događaja u vezi sa časnim Krstom Hristovim, prvo pronalazak časnog Krsta na Golgoti, i drugo povratak časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.  Tokom ratova krst se izgubio, a kasnije, kada je ponovo nađen, njegove delove uzimali su spretni vernici u nadi da imaju veliku moć, pošto su napravljeni od svetog drveta.

 

 

Ovaj praznik Vozdviženje Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi, a ustanovljen je godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je održan 326. godine.

Slavi se uvek 14. septembra po starom julijanskom, odnosno 27. septembra po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru.

Iako je Krstovdan radostan praznik, na ovaj dan važi pravilo strogog posta, na hlebu i vodi. Vernici na današnji dan uglavnom jedu hleb i grožđe.

 

 

OBIČAJI


Stari srpski običaj koji se vezuje za Krstovdan, kako za zimski tako i za ovaj jesenji je da se u ovoj posebnoj noći ostvaruje svaka želja. Zato večeras tačno u ponoć pogledajte u nebo i zamislite nedvosmislenu želju, izgovorite je jasno i glasno, a predanje kaže da ukoliko je „bogougodna“, ona će se sigurno ispuniti.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2