Vernici, danas je USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA! Ispoštujte ove OBIČAJE, u suprotnom će vam sve „IĆI NAOPAKO“!

Vernici, danas je USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA! Ispoštujte ove OBIČAJE, u suprotnom će vam sve „IĆI NAOPAKO“!

7 септембра, 2021 Off By coki

Ovaj praznik u narodu je poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek i Srbi ga izuzetno poštuju. Na današnji dan, ne radi se ništa od teških poslova, ni na njivi, ni u kući.

 

Prema pravoslavnim običajima, na dan kada se obeležava Usekovanje časne glave Svetog Jovana Krstitelja se obavezno posti i to suvi post. Srbi veruju i da na današnji dan ne valja ni jesti ni piti išta crveno, jer to podseća na prolivenu Jovanovu krv. Danas ne valja ni uzimati nož u ruke. U nekim krajevima vodi se računa i da deca na današnji dan nikako ne jedu crveno voće i povrće, paradajz, crvene jabuke.

 

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

 

 

U istočnoj Srbiji se veruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima donosi sreću! Naime, prema ovom verovanju nikako ne smete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve „ići naopako“!

 

 

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju. Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2