Danas je PRENOS MOŠTIJU SVETOG ALEKSANDRA NEVSKOG: Evo šta TREBA DA URADITE kada vam GOST UĐE U KUĆU!

Danas je PRENOS MOŠTIJU SVETOG ALEKSANDRA NEVSKOG: Evo šta TREBA DA URADITE kada vam GOST UĐE U KUĆU!

7 септембра, 2021 Off By coki

Sveti Aleksandar Nevski je zaštitnik pravoslavlja i mnogi ga slave kao krsnu slavu 12. septembra, a evo koji običaji se poštuju na ovaj sveti praznik.

 

 

Aleksandar Nevski je bio veliki ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve koji je 2008. godine proglašen za najveću ličnost ruske istorije. Iako je reč o ruskom svecu, Aleksandar Nevski je postao simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, pa ga kao sveca poštuju u svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla.
To je slučaj i sa Srbijom, iako ga kao krsnu slavu u našoj zemlji proslavlja tek nekoliko desetina porodica, naročito u okolini Kragujevca. Naime, postoji predanje da Aleksandra Nevskog u Srbiji slavi stanovništvo iseljeno sa severa Crne Gore.

 

 

Oni su po dolasku u novu domovinu sa sobom poneli sećanje na dobre odnose sa Rusima, pa su ovog sveca prihvatili za novu krsnu slavu. Praznik Svetog Aleksandra Nevskog se još zove i Lesendrovan, a običaj je da danas oni koji imaju goste obavezno svoje prijatelje još na kućnom pragu ponude rakijom.

 

 

Ako gosti dolaze u kuću u kojoj je danas krsna slava, treba da podignu čašu i nazdrave: Ko slavu slavi i podiže, njega slava i ljudi pazili, slavio za mnoga ljeta i godina, sve bolje, punije i zadovoljnije!

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2