Pravoslavni vernici danas slave SVECA koji je predvideo gde će se roditi ISUS HRISTOS!

Pravoslavni vernici danas slave SVECA koji je predvideo gde će se roditi ISUS HRISTOS!

24 августа, 2021 Off By coki

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog proroka Miheja II.
Sveti prorok Mihej II je bio iz Judinog plemena, iz sela Morasi, pa su ga zato zvali Morasićanin.

 

 

Prvo je predvideo da će zbog idolopoklonstva biti kažnjena prestonica izrailjskog carstva Samarija, a zatim Jerusalim, pošto je Božije pravosuđe odredilo da Samariju razore Asirci, a Jerusalim Haldejci, da bi saopštio radosnu vest da će se Isus Hristos roditi u Vitlejemu.

 

 

Kad je on prorokovao u Jerusalimu carevali su Joatam, Azah i Jezekije, a u to vreme živeo je i sveti prorok Isaija.

 

Sveti Mihej izobličavao je svoje savremenike što su ostavili istinitog Boga, pali u idolopoklonstvo i usvojili pogane neznabožačke običaje. Sa tugom im se obratio u Božje ime: „Ljudi moji, šta vam učinih? čime vas uvredih? čime vam dosadih? Odgovorite mi. Što vas izvedoh iz zemlje Misirske i izbavih iz ropstva, zato li mene ostaviste, a idole neznabožačke sebi za bogove izabraste?

 

Govoreći o zlostavljanju, nepravdama, grabeži i uvredama koje su ubogima nanosili kneževi, sudije i starešine, sveti Mihej je govorio: „Čujte ovo, poglavice doma Jakovljeva i knezovi doma Izrailjeva, koji mrzite na dobro a ljubite zlo, ne treba li vam znati i tvoriti što je pravo? No vi tako nepravedno tlačite nište i uboge ljude nevine, da i kožu sa njih odraste, i kosti im polomiste, i tela im zdrobiste, kao da ćete ih u lonac metnuti i jelo spremati. Čujte ovo, poglavice doma Jakovljeva i knezovi doma Izrailjeva, koji se gadite na pravdu, i sve što je pravo izvrćete; koji gradite Sion krvlju i Jerusalim nepravdom!“.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2