Sutrašnji SVETAC nas OPOMINJE šta u životu NIKAKO NE SMEMO DA PONAVLJAMO!

Sutrašnji SVETAC nas OPOMINJE šta u životu NIKAKO NE SMEMO DA PONAVLJAMO!

15 августа, 2021 Off By coki

Kao što hrišćani ponavljaju, po slabosti, i druge neke grehe neznabožačke, tako ponavljaju i greh ratovanja. No Bog ispituje srca i zna, s kakvim nastrojenjem neznabošci greše, a s kakvim hrišćani.

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Svetog Emilijana, Ispovednika.

 

Sveti Emilijan je bio kizički episkop i Hristov Ispovednik. Zbog svog asketskog života udostojio se arhijerejstva i pretrpeo mnoga stradanja za vreme opakog cara Lava III Isavrijanca ikonoborca.

 

 

Mnogo puta je primoravan da se odrekne pobožnog poštovanja česnih i svetih ikona, ali sveti Emilijan nije hteo da se pokori, nego je ostao nepokolebljiv i veran učenju svetih Otaca.

 

Zbog toga je od jeretika pretrpeo mnogo muka, progonstva i zatočenja i sve je to trpeo sa radošću u nadi da će za privremena stradanja dobiti večna blaga. Tako je podnosio mnoga zlostavljanja i poniženja radi Hrista i upokojio se Gospodu, ukrašen vencem ispovedništva.

 

Beseda na sutrašnji dan govori o mirotvorstvu Hristovom:

 

Ratovi među hrišćanskim narodima nisu isto što i ratovi među neznabošcima. Neznabošci su ratovali s ponosom, hrišćani ratuju sa stidom. Neznabožačke vere naselile su svoje nebo samo ratnicima, hrišćanska vera obećava nebo svetiteljima.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2