Neko bitan

Danas je BLAGA MARIJA, sestra Ilije Gromovnika: Jednu stvar nikako NE SMETE DA RADITE!

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Svetog Ilije.

 

Blaga Marija spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući, niti u polju. U pitanju je dan koji je ustvari spomen na Mariju Magdalenu.

Sveta Marija Magdalena bila je rodom iz grada Magdale u Siriji, zbog čega je i nazvana Magdalena. Mučena od sedam zlih duhova, ona je čula za Hrista Spasitelja kako izgoni đavole i isceljuje od svih bolesti. Stoga ona dođe k njemu, koji u to vreme pohodio gradove i sela u Galileji propovedajući Jevanđelje, isceljujući Svojom božanskom silom i svuda čineći dobro svima.

Gospod milostivo pogleda na nju i istera iz nje ljute mučitelje – sedam đavola, i ozdravi joj ne samo telo nego i dušu. On joj prosveti um svetlošću poznanja istine, da bi verovala u Njega – istinitog Mesiju, Sina Božjeg, poslanog od Boga Oca na spasenje sveta. I tako Marija postade učenica Hristova i njegova sledbenica, i sa ostalim svetim ženama mu je služila sve do Njegovog stradanja.

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao „mironosica ravnoapostolska“. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob. Ona je Isusova sledbenica koja ga je prva videla vaskrslog i koja je, prema narodnom verovanju, prva izgovorila rečenicu „Hristos voskrese„.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Prema predanjima, nakon Hristovog stradanja je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: „Hristos vaskrse!“ te je pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa.

 

 

Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju, gde je od teške bolesti i preminuo. Zato se veruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj.

Marija se potom vratila iz Rima u Efes kod Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovedanju jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema Isusu i sa velikom revnošću propovedala je ona jevanđelje svetu kao Hristov apostol.

 

 

Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Exit mobile version