Danas je BLAGA MARIJA, sestra Ilije Gromovnika: Jednu stvar nikako NE SMETE DA RADITE!

Danas je BLAGA MARIJA, sestra Ilije Gromovnika: Jednu stvar nikako NE SMETE DA RADITE!

3 августа, 2021 Off By coki

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Svetog Ilije.

 

Blaga Marija spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući, niti u polju. U pitanju je dan koji je ustvari spomen na Mariju Magdalenu.

Sveta Marija Magdalena bila je rodom iz grada Magdale u Siriji, zbog čega je i nazvana Magdalena. Mučena od sedam zlih duhova, ona je čula za Hrista Spasitelja kako izgoni đavole i isceljuje od svih bolesti. Stoga ona dođe k njemu, koji u to vreme pohodio gradove i sela u Galileji propovedajući Jevanđelje, isceljujući Svojom božanskom silom i svuda čineći dobro svima.

Gospod milostivo pogleda na nju i istera iz nje ljute mučitelje – sedam đavola, i ozdravi joj ne samo telo nego i dušu. On joj prosveti um svetlošću poznanja istine, da bi verovala u Njega – istinitog Mesiju, Sina Božjeg, poslanog od Boga Oca na spasenje sveta. I tako Marija postade učenica Hristova i njegova sledbenica, i sa ostalim svetim ženama mu je služila sve do Njegovog stradanja.

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao „mironosica ravnoapostolska“. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob. Ona je Isusova sledbenica koja ga je prva videla vaskrslog i koja je, prema narodnom verovanju, prva izgovorila rečenicu „Hristos voskrese„.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2