Sutra je BLAGI DAN: Vernici, ispoštujte ove običaje i OBAVEZNO idite u crkvu, EVO I ZAŠTO!

Sutra je BLAGI DAN: Vernici, ispoštujte ove običaje i OBAVEZNO idite u crkvu, EVO I ZAŠTO!

29 маја, 2021 Off By coki

Ovaj dan je u srpskom običajnom kalendaru označen kao Blagi dan.

 

 

Sveti Tihon Amatunski Čudotvorac je hrišćanski svetitelj i asketa. Rođen je u Amatuntu na Kipru. Čistota njegovog života i revnost prema Pravoslavlju preporučili su ga da, nakon upokojenja blaženog Memnonija, bude izabran za episkopa Amatunskog.

 

 

U to vreme još je bilo mnogo nehrišćana na Kipru i Sveti Tihon ih je apostolskom revnošću preobraćao u Hristovu veru. Čuda je činio od rane mladosti. Otac mu je bio pekar. Kad god bi ga ostavio samog u dućanu, on je hleb razdavao siromasima.

 

 

Jednom ga otac prekori, i on se pomoli Bogu te se njihova žitnica napuni do vrha. Drugi put je posadio suvi lastar od loze, i on je ozeleneo i doneo rod.

Nazvan je Čudotvorac zbog mnogih čuda koja je učinio za života, ali i po smrti, Međutim, detaljnih objašnjenja o životu i čudima svetog Tihona nema i to zbog čestih najezda agarjana koji su mnoge crkve opustošili, a crkvene knjige i zapise uništili. Od mnogih čudesa svetog Tihona do našeg vremena sačuvani su zapisi o dva njegova čuda.

 

 

Prvo čudo ostvario je dok je još kao dečak živeo sa svojim roditeljima. Otac mu je bio pekar i kad god bi ga ostavio u prodavnici samog on je siromašnima delio hleb besplatno. Kad je saznao, otac se naljutio na njega, a Tihon mu je rekao da je te hlebove samo dao kao zajam Bogu i da će mu biti vraćeno stostruko… Otac se uverio u to onog trenutka kad je, do tada prazan ambar, zatekao prepun čistom pšenicom.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2