Danas je SVETI MUČENIK NIKIFOR: Danas OBAVEZNO uradite JEDNU STVAR!

Danas je SVETI MUČENIK NIKIFOR: Danas OBAVEZNO uradite JEDNU STVAR!

28 маја, 2021 Off By coki

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Mučeniku Nikiforu čije žitije jasno pokazuje da Bog odbacuje oholost i uvenčava slavom smernost i bratoljublje.

 

 

U Antiohiji su živela  dva prisna prijatelja, učeni sveštenik Saprikije i običan, prost građanin Nikifor. Njihovo prijateljstvo nekako se pretvori u strašnu međusobnu mržnju. Bogobojažljivi Nikifor pokušao je više puta da se pomiri sa sveštenikom, no ovaj to nikako nije hteo. Kada je nastupio progon hrišćana, sveštenik Saprikije je na smrt i sproveden na streljanje.

 

 

Ožalošćeni Nikifor krenuo je za Saprikijem moleći ga usput da mu bar pred smrt oprosti i da se u miru rastanu: „Molim te, mučeniče Hristov“, govorio je Nikifor, „oprosti mi ako ti što sagreših!“ Saprikije nije hteo da se obazre na svoga suparnika, nego je mirno i oholo koračao ka smrti.

 

 

I u poslednjem trenutku Saprikije se pred dželatima odrekao Hrista i izjavio da će da se pokloni idolima. Tako beše oslepljen mržnjom! Nikifor  je preklinja Saprikija da se ne odriče Hrista. „O brate vozljubljeni, ne čini to, ne odriči se Gospoda našeg Isusa Hrista, ne gubi venca nebesnog!“ No sve uzalud. Saprikije osta pri svome.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2